Acțiunile Facebook au înregistrat luni cel mai amplu declin din 2015, sub presiunea cazului legat de Cambridge Analytica

by

 

Acțiunile Facebook au scăzut luni cu până la 8,1%, cel mai mult după 2015, sub presiunea oficialilor americani și europeni care au solicitat companiei răspunsuri la informațiile că firma de consultanță politică Cambridge Analytica, care l-a sprijinit pe Donald Trump în campania electorală, a folosit datele a milioane de utilizatori ai rețelei sociale fără consimțământul acestora, transmite Bloomberg.

Facebook a anunțat luni că a angajat firma de audit Stroz Friedberg, specializată în industria tehnologiei, să efectueze un audit al sistemelor Cambridge Analytica, în urma folosirii neautorizate a datelor aparținând unor aproximativ 50 de milioane de utilizatori ai Facebook.

Vineri, Facebook a anunțat că un profesor a utilizat sistemul de logare al Facebook pentru înscrierea oamenilor într-o aplicație destinată sondării personalității, în scopuri academice. Pentru a participa la sondaj, 270.000 de oameni au permis aplicației respective să le acceseze datele personale ale lor și ale prietenilor lor, prin intermediul Facebook, fiind expusă o rețea de 50 de milioane de persoane, potrivit publicației New York Times. Acest tip de acces era permis de Facebook la momentul respectiv. Ulterior, profesorul a încălcat termenii Facebook, transmițând datele firmei Cambridge Analytica.

Politicieni americani și europeni cer directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, să explice parlamentarilor cum Cambridge Analytica, firma de consultanță care l-a ajutat pe Trump să câștige alegerile prezidențiale americane, a putut să obțină informațiile personale ale utilizatorilor. Facebook a răspuns deja întrebărilor legate de felul în care platforma sa de socializare a fost utilizată de propagandiști ruși înainte de alegerile din 2016, dar Zuckerberg nu s-a prezentat la discuțiile cu liderii guvernamentali.

Senatorii americani Amy Klobuchar, democrată din Minnesota, și John Kennedy, republican din Louisiana, i-au cerut președintelui comisiei juridice că ceară directorilor generali ai marilor companii tehnologice, între care și Twitter și Google, să participe la audieri publice.
Într-o scrisoare adresată luni senatorului Chuck Grassley, republican din Iowa, Klobuchar și Kennedy au afirmat că ”au îngrijorări serioase legate de informațiile recente că datele a milioane de americani au fost folosite în mod incorect pentru a influența alegătorii”.

”Lipsa de supraveghere a modului în care datele sunt stocate și a modului în care publicitatea politică este vândută provoacă îngrijorări legate de integritatea alegerilor americane și a dreptului la confidențialitatea datelor”, au scris senatorii.

Următoarele câteva săptămâni vor reprezenta o perioadă critică pentru Facebook, în care compania trebuie să asigure utilizatorii și autoritățile de reglementare în privința calității standardelor referitoare la conținut și la securitatea platformei, pentru a evita impunerea unor reguli care pot avea impact asupra afacerilor cu publicitate, consideră Daniel Ives, analist la GBH Insights. ”În următoarele 12-18 luni ar putea avea loc schimbări legate de modelul de afaceri centrat pe publicitate, news feed și conținut”, a scris Ives într-o notă adresată investitorilor. Între timp, Facebook a încercat să explice că utilizarea necorespunzătoare a datelor nu a depins de companie și nu reprezintă o ”breșă”, definiție care ar obliga-o să alerteze utilizatorii, potrivit legislației americane.
Sursa: Profit

Leave a Comment