Albirea dinților – Întrebări și răspunsuri oferite de medicul stomatolog Dan Aristide

by

 

De câte ori nu ați fost impresionați de dantura impecabilă, albă și strălucitoare a actorilor de reclame sau cinema?
Vi s-a părut imposibil și ați crezut că este un tertip, datorat jocurilor de lumini, regiei sau programelor de editare foto.
Nu este nicio prefăcătorie! Este real și posibil!
Este doar o albire dentară profesională, o procedură estetică, făcută în mod uzual de către medicii dentiști.

Ce este o albire dentară?

Procesul de albire dentara este cea mai profundă modalitate de curățare dentară.
Atunci când periajul uzual, periajul profesional și detartrajul sunt insuficiente, pentru a îndepărta pigmentația dinților, soluția este o albire dentară.

Culoarea dinților dumneavoastră poate fi, în mod natural, una mai închisă, gălbuie sau maronie, sau putem aduce în discuție o cauză artificială a pigmentării, datorată consumului de cafea, tutun, ceai sau excesului de medicamente(în special, antibiotice).

Ceea ce trebuie să aibă în vedere pacientul este faptul că, prin albire dentară, smalțul dintelui și dentina nu vor fi deteriorate.

Albirea se realizează cu un gel profesional, a cărui substanță activă, din categoria compușilor peroxidici, este peroxidul de hidrogen. Acesta penetrează smalţul şi albește dentina.

Rezultatul, obținut în urma procedeului de albire dentară, depinde de anumiți factori: gradul și tipul pigmentării, concentrația agentului de albire și timpul de acțiune al acestuia, frecvența repetării tratamentului.

În ce constă o albire dentară?

Gelul profesional, pe bază de peroxid de hidrogen, curăță smalțul, integritatea acestuia rămânând intactă.

Deoarece substanța organică are în compoziția ei o cantitate semnificativă de apă, după procesul de albire, se poate constata o sensibilizare a dinților, datorită deshidratării. Dar, acest pas nu este iremediabil. Substanța organică a smalțului își va recăpăta, în timp, conținutul de apă.

În perioada de rehidratare a smalțului, două săptămâni, după procedura de albire, nu se recomandă băuturile colorate. Dintele este expus repigmentării.

Cum se face albirea dentară?

Medicul stomatolog vă va izola gingiile cu un baraj protector cauciucat, sau cu un gel, și va aplica gelul, pe bază de peroxid, pe exteriorul dinților. După care va proiecta o lumină specială(laser sau led), aproximativ o oră.

Un medic stomatolog profesionist va obține efectele scontate, dar, chiar și așa, există unele consecințe, independente de profesionalismul medicului, cum ar fi: sensibilitatea dentinară, manifestată prin reacții incomode, la rece sau cald, și iritarea gingiilor.

Dacă aveți o coroană dentară, există riscul ca, în urma albirii, să se evidențieze o culoare neuniformă a dinților.

Consecințele albirii dentare profesionale

Efectul albirii dentare este îndelungat și poate fi făcută, atât pe dinții din față, cât și la nivelul măselelor. Structura dinților, substanța dentară sau smalțul dentar nu suportă nicio modificare sau leziune. Gelul de albire nu afectează în nici un fel dintele dumneavoastră!

Trebuie luată în calcul doar o sensibilizare, o reacție neplăcută la rece sau la cald, mai mare sau mai mică, în funcție de rezistența danturii dumneavoastră. Însă, indiferent, de gradul de sensibilitate, dinții își recapătă vitalitatea, în timp, sau pentru o refacere rapidă puteți folosi gelurile fluorizante.

Vă reamintim: integritatea dinților dumneavoastră este garantată!

Modalități de albire dentară

În funcție de gradul de pigmentare, de nuanțele de deschidere dorite și de rapiditatea obținerii efectului, medicii stomatologi au la îndemână mai multe modalități de albire dentară. Decizia vă aparține dumneavoastră.

Astfel, puteți alege:

– albire dentară cu acceleratori de albire

– albire dentară cu gel profesional aplicat cu gutieră

– procedeul de albire dentară cu pudră de bicarbonat.

Acceleratorul de albire presupune aplicarea unui gel, în prezența unei surse de lumină, cu un spectru între 460-490 nm care activează peroxidul de hidrogen.

Albirea cu gel aplicat cu gutieră presupune o amprentă personalizată care se va face de către medicul stomatolog și se va executa în laboratorul de tehnică dentară. Gutierele obținute se păstrează și se folosesc la albirile ulterioare.

Albirea cu pudra de bicarbonat se face în cazul dinților care au pete superficiale, datorate consumului de cafea, ceai, vin roșu, tutun etc. Albirea cu bicarbonat de sodiu se face în cazul în care dinții sunt suficient de albi și nu necesită gel profesional. Pentru siguranța și integritatea danturii dumneavoastră, apelați la medicul stomatolog, pentru acest procedeu.

Dacă dinții dumneavoastră, în mod obișnuit, sunt albi, dar au fost afectați de excesele menționate mai sus, și doriți o refacere a culorii naturale, albirea cu bicarbonat de sodiu este procedeul pe care trebuie să-l optați.

Precauții

Medicul stomatolog va decide dacă pacientul poate suporta o albire dentară. Astfel, femeilor însărcinate sau celor care alăptează nu li se recomandă tratamentul de albirea dentară.

De asemenea, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară nu vor putea suporta o albire dentară.

Copiilor, până în 15 ani, şi persoanelor cu dinţi foarte sensibili, sau persoanelor alergice la peroxid nu li se recomandă procedura de albire dentară.

Cei mai mulți dintre noi suntem tot mai informați, mai interesaţi de menţinerea unei igiene bune orale, dar şi de aspectul estetic al arcadelor dentare.

Pentru că dinţii aliniaţi şi albi sunt un etalon pentru îngrijirea orală, tot mai mulţi pacienţi optează pentru un tratament de albirea dinților.

Insă, înainte de a lua această decizie, trebuie să ştim că albirea dinților nu este recomandată tuturor și că rezultatele variază de la un individ la altul.

Există atât părţi bune, cât şi părți mai puţin bune ale albirii dinților, cele mai puțin bune putând fi evitate doar prin respectarea indicaţiilor oferite de medicul stomatolog.

Mai jos vom răspunde la întrebările pe care le auzim de obicei, când vine vorba de albirea dinților:

Albirea dentară afectează alte lucrări dentare?

Tratamentul de albire dentară nu afectează alte lucrări dentare. Astfel, plombele, implanturile sau coroanele dentare nu vor fi influențate, în nici un fel, de către procedeul de albire dentară.

Cât de mult se pot albi dinții?

În primul rând, albirea dinților o va face pacientul care prezintă pe exteriorul dinților pete gălbui sau maronii, cauzate de consumul de sucuri colorate, cafea, ceai, vin roșu, tutun, exces de medicamente sau pacientul care are o dentiție colorată, în mod natural.

Cu cât este mai profundă pigmentarea, de la galben spre maroniu, vinețiu sau cenușiu, cu atât albirea se va produce gradual, în mai multe ședințe stomatologice (de regulă, 3 ședințe). Efectul de albire poate dura 2-3 ani și se poate repeta.

Cum păstrez dinții albi?

Albirea dinților poate persista mult timp. Totul depinde de dumneavoastră. Astfel, se cer evitarea alimentelor și băuturilor, cu conținut mare de coloranți, igiena orală riguroasă, folosirea unei paste dentare, pentru menținerea dinților albi.

Îmi pot albii dinții singur?

Cea mai bună metodă de a afla informații personalizate o reprezintă vizita la cabinetul medicului stomatolog.

Informaţiile regăsite pe internet sunt generale, având în vedere că particularitățile dinților diferă de la un pacient la altul.

În principiu, pacienţii care prezintă recesiune gingivală, tinerii al căror smalţ nu este complet mineralizat şi prezintă o suprafaţă poroasă nu sunt candidaţi ideali pentru tratamentul de albire.

Albirea dinților nu este recomandată celor care prezintă leziuni cu lipsă de smalţ, zone în care dentina este expusă, cum este cazul pacienților cu bruxism sau cu leziuni cuneiforme.

Aceștia vor dezvolta o sensibilitate semnificativă (disconfort, durere) în urma acestui tratament.

Cât timp se menţin rezultatele?

Pacientul trebuie să ştie că albirea dentară nu este o soluţie permanentă.

Rezultatele acestui tratament se vor diminua în timp.

În mod normal, efectele albirii se păstrează între 6 luni şi 2 ani.

Chiar dacă procesul de repigmentare nu poate fi stopat, el poate fi încetinit prin evitarea fumatului și a consumului de alimente şi lichide cu potenţial de colorare.

Dintre aceste substanţe amintim ceaiul puternic colorat, cafeaua, tutunul sau vinul roşu.

Imi afectează tratamentul de albire dinţii?

Există numeroase studii care afirmă că tratamentele de albire nu produc prejudicii la nivel de substanţă dentară, atâta timp cât după tratament se fac aplicaţii de calciu şi fluor pentru a reface caracteristicile iniţiale ale smalţului.

Care sunt efectele albirii asupra obturaţiilor (plombelor), faţetelor şi coroanelor dentare?

Substanţele de albire dentară nu au niciun efect la nivelul restauraţiilor preexistente.

De aceea lucrările protetice trebuie înlocuite după acest tratament, dacă se doreşte obţinerea aceleiaşi nuanţe.

Astfel, înainte ca medicul stomatolog să înceapă tratamentele stomatologice, pacientul trebuie să anunţe dacă dorește să opteze pentru albirea dinților.

Este recomandat  tratamentul de albirea dinților şi subsecvent albirii dentare, restaurările protetice.

Ce substanţe se utilizează pentru albire ? Sunt ele toxice pentru dinţi şi organism ?

Produsele de albire sunt pe bază de peroxid de hidrogen (H2O2) şi peroxid de carbamidă (CH6N2O3), substanţe regăsite de asemenea la nivelul celulelor organismului.

Problema o reprezintă însă concentraţia acestora. De aceea, pentru a evita supradozarea, tratamentele de albire realizate acasă, fără îndrumarea medicului stomatolog, nu le recomandăm.

Tratamentele de albire dentară reprezintă una dintre solicitările comune venite din rândul pacienților.

Înainte însă de a opta pentru acest tip de tratament, pacientul trebuie să consulte medicul stomatolog şi să accepte temporizarea în cazul în care în cavitatea orală există patologii care cer rezolvarea înainte de inițierea tratamentelor pentru albirea dinților.

Ce preț are tratamentul de albirea dinților?

Albirea dentară profesională la cabinetul medicului stomatolog Dan Aristide costă 600 de lei.

Tratamentul de albirea dinților durează, în medie, 2h și cuprinde următoarele etape:

  • detartraj
  • periaj profesional
  • fluorizare
  • albirea propriu-zisă:
  • aplicarea barierei gingivale pentru a proteja gingiile
  • aplicarea gelului cu peroxid
  • activarea accelaratorului de albire cu lampa led

Dacă doriți să citiți mai multe informații despre igiena dinților sau despre serviciile de asistență stomatologică, accesați pagina web a medicului Aristide DrAristide.ro

 

Leave a Comment