Cum blocați aplicațiile de pe Facebook care vă folosesc datele personale

by

Iată cum puteți să verificați ce aplicații au acces la contul dvs. Facebook și să le ștergeți.

Dacă sunteți utilizator Facebook de un timp, probabil că ați instalat jocuri sau ați dat unor site-uri permisiunea de a se conecta la contul dvs. Facebook. Puteți chiar folosi Facebook pentru a vă conecta la servicii precum Spotify, Netflix sau Tinder.

Dar, dacă ați urmărit știrile din jurul firmei Cambridge Analytica, (firma de cercetare a pieței angajată pentru campania lui Donald Trump, pentru alegerile din 2016 din SUA) care a recoltat date de la 50 de milioane de utilizatori Facebook, fără permisiunea lor, prin intermediul datelor colectate de la aplicații terțe, poate doriți să știți cum să vă asigurați că nu vi se întâmplă ceva similar.

Iată ce trebuie să faceți:

Mergeți la Facebook.com (este mai ușor pe un computer);

Faceți click pe săgeata mică în dreapta-sus al ecranului;

cont facebook blocare aplicatii
cont facebook blocare aplicatii

Faceți click pe ” Setări ”

Căutați butonul ” Aplicații “ din meniul din partea stângă a ecranului și faceți click pe acesta:

cont facebook blocare aplicatii
cont facebook blocare aplicatii

Această pagină vă va arăta câte alte aplicații au acces la toate sau la unele dintre datele dvs. Facebook. Unii utilizatori aveau peste 192 de aplicații conectate, iar alții au avut peste 1.000.

Dati click pe butonul “ Arată tot ” pentru a vedea fiecare aplicație

Aici este partea distractivă: Trebuie să faceți click pe micul ” X ” care apare atunci când plasați cursorul peste o aplicație pentru a le șterge pe fiecare dintre ele, una câte una. Acest lucru va dura mult timp.

Începeți cu aplicațiile sau site-urile pe care nu le utilizați (sau, probabil, nu vă amintiți să le fi folosit – Facebook are 14 ani, la urma urmei) și apoi treceți la cele mai noi.

Odată ce v-ați petrecut timpul cu ștergerea aplicațiilor, aveți încă un lucru pe care trebuie să-l faceți. Sub toate aplicațiile, ar trebui să vedeți un set de patru ferestre gri. Faceți click pe butonul Editează din fereastra “Aplicații folosite de alții”:

cont facebook blocare aplicatii
cont facebook blocare aplicatii

Acest meniu foarte ascuns, controlează de fapt datele pe care aplicațiile instalate de prietenii dvs. le pot le pot lua de le dvs. Acest lucru este important: când instalează aplicații cu permisiuni foarte invazive, la fel ca aceea din centrul dezastrului Cambridge Analytica, acele aplicații pot naviga pe Facebook ca și utilizatorul, văzând postările pe care le faceți și la ce dați share, chiar dacă nu v-ați dat niciodată consimțământul de a permite aplicației (care se comportă ca o extensie a prietenului dvs.) să vadă și să vă preia informațiile. Multe dintre informațiile postate ar fi foarte utile pentru persoanele care ar vrea să construiască un profil al dvs. cu scopul de a vă afișa anunțuri sau mesaje politice, fără să știți.

cont facebook blocare aplicatii
cont facebook blocare aplicatii

Debifați toate casetele care sunt bifate și apăsați salvează.

Există și o altă opțiune deasupra acestei ferestre, cea denumită ” Aplicaţii, site-uri web şi plugin-uri “. Dacă faceți click pe butonul Editează din această pagină, aveți opțiunea de a bloca orice aplicație sau joc de la utilizarea Facebook. Dar, dacă utilizați Facebook pentru a vă conecta la orice alt serviciu (de exemplu, Netflix sau Spotify, de exemplu), puteți pierde accesul la aplicațiile respective.

Facebook s-a introdus atât de mult pe web, astfel încât, aceleași modalități prin care a devenit atât de util pentru noi, sunt și modalitățile prin care ne folosește pentru a ne vinde informațiile. Nu există nicio modalitate de a dezactiva o parte fără cealaltă.

Există însă încă o problemă, la care probabil că v-ați gândit când ați făcut click pe prima aplicație pentru a o șterge. Chiar dacă revocați toate aceste aplicații de la accesarea contului dvs. Facebook, nu există nicio modalitate de a ști ce date au recoltat deja și ce fac cu ele.

Facebook  spune că aplicațiile ” pot avea în continuare datele pe care le-ați postat ” și trebuie să contactați companiile pentru a șterge datele despre dvs. Chiar dacă companiile ar face acest lucru pentru dvs. (spre cine să vă îndreptați atenția pentru a cere să șteargă datele?). Acest lucru ar necesita tot atâtea e-mailuri, câte aplicații ați avut instalate. Dar companiile sau aplicațiile care au dat faliment sau și-au încheiat activitatea? V-au șters datele, așa cum ar fi trebuit, înainte de a încheia sau le-au vândut altcuiva pentru a încerca să facă niște bani?

Singura modalitate sigură de a vă asigura că nu vi se mai face profilul împotriva voinței dvs. prin Facebook este doar să ștergeți în întregime contul Facebook , dar câți dintre noi sunt atât de puternici?

 

Leave a Comment