Camera de Comerț și Industrie a României pregătește mediul de afaceri pentru BREXIT

by

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, aflat într-o vizită la Londra, a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Sorin Dan Mihalache.

Principala temă de discuţie a fost reprezentată de efectele Brexitului asupra relaţiilor bilaterale dintre România şi Regatul Unit. Mihai Daraban a subliniat importanţa menţinerii şi consolidării schimburilor comerciale dintre cele două ţări, cu accent pe stimularea exporturilor româneşti, şi a precizat că întreaga reţea de Camere de Comerţ şi Industrie din România va informa în permanenţă mediul de afaceri în privinţa Brexitului şi va oferi sprijin antreprenorilor în găsirea unor soluţii care să diminueze efectele pe care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană le va avea în activitatea lor.

„Brexitul va genera atât provocări, cât şi oportunităţi în contextul relaţiilor comerciale bilaterale cu Regatul Unit. România trebuie să facă toate eforturile necesare pentru consolidarea relaţiei cu partenerul extern cu care înregistrează cel mai ridicat excedent de balanţă comercială. Piaţa britanică este a cincea cea mai mare destinaţie pentru exporturile româneşti, care s-au ridicat în perioada ianuarie-octombrie 2017 la o valoare de peste 2.15 miliarde de euro, faţă de importurile din această ţară, care au atins 1.4 miliarde de euro”, a precizat Mihai Daraban.

Preşedintele CCIR a adus în discuţie şi importanţa încurajării investiţiilor britanice în România, care în acest moment se ridică la 1.7 miliarde euro. Astfel, Regatul Unit ocupă doar locul 12 în clasamentul investitorilor străini din ţara noastră.

De asemenea, preşedintele CCIR a precizat că Regatul Unit, a şasea economie naţională la nivel mondial, se numără printre partenerii stabili ai României, şi a subliniat importanţa construirii şi menţinerii unor astfel de parteneriate pentru o dezvoltare sustenabilă a ţării noastre.

Sursa: Capital

Leave a Comment