Jumătate din româncele diagnosticate cu cancer de col uterin mor în primul an și totuși ne putem proteja de această maladie ucigașă

by

 

În cameră intră temătoare o mamă cu fiica ei, abia ce a împlinit 16 ani. E o incăpere mică în care moașa era găzduită în zilele când venea în comună ca să vadă de femeile gravide.
– Nu pentru mine am venit, pentru ea! Spune mama arătând spre fiica ce statea zgribulită în ușă.
– Ai pățit ceva? – întreabă moașa, punând ușor mâna pe umărul fetei, însă răspunsul întârzie.
– A pățit un necaz! A fost la piscină acuma, cât a fost cald. A fost de mai multe ori, cu pretenele ei, da’ numai ea a rămas gravidă. Bre, ziceți dumneavoastră, cum se poate așa ceva? Trebe să ne ajutați acum. – Nu era nici urmă de ironie în glasul mamei. Își privea fata cu compasiune, iar la moașă se uita cu toată speranța din lume.
– Înțeleg. Ești, bine? Cum te cheamă? – încearcă iarăși moașa.

Rămân singure în cabinetul improvizat, fata și moașa. Povestesc un pic, iar fata îi mărturisește ca i-au ieșit niște negi pe piele, în zona intimă, de ceva vreme. Abia împliniste 16 ani, era gravidă și avea herpes genital, o infecție HPV. Povestea e reală, dar puteți lesne să întelegeți de ce nu dau nume. S-a întamplat în toamnă, într-un județ învecinat capitalei, fata a făcut întrerupere de sarcină, dar riscurile unui cancer de col uterin au rămas.

Jumătate din femeile diagnosticate anual în România cu cancer de col uterin mor în primul an de la diagnostic

Dincolo de problema unei sarcini la vârste prea mici, a unei mame ce pare picată din lună, odată cu primul contact sexual vine și riscul infectării cu virusul care e vinovat de îmbolnăvirea de cancer de col uterin. În fiecare an, în România sunt diagnosticate 4343 de cazuri noi de cancer de col uterin, aproape jumătate din aceste femei mor în același an din cauza acestui diagnostic. Iar cifrele grave continuă; aproximativ 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin din Uniunea Europeană provin din țara noastră, România înregistrând o incidență de 3 ori mai mare decât cea a UE și fiind pe primul loc dintre toate țările europene în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. În plus, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România și principala cauză pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

În acest moment, în România, 1 din 2 femei nu știe că virusul HPV provoacătoate cazurile de cancer de col uterin

Prin 2009 România încerca prima campanie de vaccinare împotriva infecției cu virusul HPV, o campanie adresată fetițelor cu vârsta  între 9 și 13 ani. O campanie mare cât un eșec: curgeau atunci știrile cu țările care refuză această vaccinare. 10 ani mai târziu, zilele trecute, Australia anunță că datorită vaccinării împotriva infecției cu HPV ar putea fi prima țară din lume unde va fi eradicat cancerul de col uterin. Asta în vreme ce România e țara europeană cu cel mai mare număr de femei care mor din cauza acestei maladii și singura din Uniunea Europeană fără un program de vaccinare împotriva bolilor asociate infecției HPV.

Dar, ce este HPV?

HPV (Human Papilloma Virus) este un virus responsabil pentru cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual, dar și o parte dintre bărbați sunt vulnerabili în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta cel puțin un tip HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții.

Cum se transmite infecția cu HPV?

Orice act sexual poate cauza contaminarea partenerului cu HPV. Chiar și o persoană care a avut doar un singur partener sexual poate contracta această infecție. În plus, infecția cu HPV poate fi transmisă de la mamă la nou-născut, în cazul unei nașteri naturale.

Care sunt bolile provocate de infecția cu HPV?

HPV provoacă aproape toate cancerele de col uterin, cele mai multe cancere ale aparatului uro-genital atât la femei, cât și la bărbați, dar și cancere la gură ori la gât (orofaringian).

Cum pot fi prevenite bolile provocate de infecția cu HPV?

Există două metode de prevenție a bolilor provocate de infecția cu HPV: prin vaccinare și prin screening.
Vaccinarea e eficientă doar dacă e făcută înaintea începerii vieții sexuale. De altfel acesta e motivul pentru care campaniile de vaccinare împotriva HPV se referă la fetele între 9 și 13 ani. Pe mine m-a impresionat abordarea Australiei care a vaccinat atât fetele cât și băieții, probabil de aici rezultatele spectaculoase.
 În România femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot efectua testul Babeș Papanicolaou gratuit, în cadrul Programului Național de Depistare Activă și Precoce a Cancerului de Col Uterin.

Vă puteți testa cunoștințele despre infecția cu virusul HPV și aici https://protejeaza-tedehpv.ro/quiz

Paula Rusu a  scris toate acestea pentru că a decis să se implice în campania „Protejează-i aripile!”, derulată de compania MSD România, în ceea ce privește vaccinarea împotriva infecției cu HPV. Iar dacă ați reușit să citiți acest material înseamnă că ați parcurs și testul de la intrarea pe blog. Înainte de a spune că vrem sau nu vrem să facem ceva pentru sănătatea noastra, e sănatos să cunoaștem toate amănuntele. Iar dacă tot vorbim despre amănunte, Paula Rusu vă îndeamnă să citiți inclusiv prospectul oricărui vaccin ori medicament pe care  îl luați. Veți fi cel puțin mai informați.

Sursa: Paularusu.ro

Leave a Comment