Autostrada la care se lucrează de 14 ani și s-a construit abia 13%. Gata în 2026

by

 

 

Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a reușit o performanță unică în lume, anunță că autostrăzile anunțate încă din anii 2004 s-ar putea finaliza în 2026.

În România, cel mai mare proiect de autostradă, început în urmă cu 14 ani, este construit în proporţie de 13%. Mai mult, un lot din acest proiect este construit pe jumătate. În 2004, americanii de la Bechtel au demarat construcţia autostrăzii Transilvania, în lungime de circa 415 km. După 14 ani avem doar 52 km de autostradă finalizaţi şi încă o secţiune, în lungime de circa 64 km, construită în proporţie de circa 50%.
Aceste lucrări ar fi trebuit finalizate în decembrie 2013. Fostul guvern condus de Emil Boc a decis rezilierea contractului cu Bechtel, americanii au finalizat tronsonul Câmpia Turzii-Cluj şi ne-au lăsat cu secţiunea Suplacu de Barcău – Borş construită în proporţie de 50%. Astăzi, şantierul autostrăzii Suplacu de Barcău-Borş este abandonat.
Pentru această secţiune CNAIR a decis contractarea separată a serviciilor de proiectare şi ulterior, printr-un contract de tip FIDIC ROSU, a execuției lucrărilor.

Conform CNAIR, este în lucru documentaţia de atribuire a contractului de proiectare, responsabilitatea pentru aceasta revenindu-i UIP si Directiei Tehnice și Calitate. Termenul de finalizare a acesteia era 15 februarie 2017. În luna martie 2017 trebuia iniţiată procedura de achiziție publică pentru contractarea serviciului de proiectare. Termenul pentru implementarea contractului de proiectare este estimat a fi de 12 luni.

„În Master Planul General de Transport al Romaniei, Autostrada Mihăieşti – Suplacu de Barcău face parte din Proiectul Nadăşel – Suplacu de Barcău a cărui implementare este prevazută a se face după cum urmează:

• În scenariul cu clauza de reformă structurală activată: An începere:2017 – An finalizare: 2020
• În scenariul fară clauză de reformă structurală activată: An începere:2023 – An finalizare:2026”, conform situaţiei CNAIR.

Bechtel ar fi trebuit să finalizeze 415 km de autostradă, între Braşov şi Borş, în perioada 2004-2013, cu aproximativ 2,2 miliarde de euro.

În 2015-2016, CNAIR a relicitat acest tronson, asocierea Corsan – Corvian Construccion – Consinit – Road Consulting & Design Solution – Via Design a câştigat licitaţia, iar anul acesta ar fi trebuit finalizat proiectul. În 2017, CNAIR a reziliat acest contract din cauza întârzierilor înregistrate la lucrările de execuţie, anul acesta fiind licitat a treia oară acest proiect.

Din datele CNAIR, tronsonul de autostrada Suplacu de Barcău-Borş, început în 2004, ar putea fi finalizat abia la sfârşitul anului 2020.

Mai mult, autostrada Brasov – Bors, tronson Mihaieşti – Suplacu de Barcău, proiect ce ar fi trebuit inauguat cel târziu în 2013, este anunţat a fi finalizat în 2026.

 

Sursa: Capital

Leave a Comment