“Criza Coronavirus va orienta cererea din imobiliare către casele accesibile ca preţ”

by

WALID MOUSSA, PREŞEDINTELE MONDIAL AL FEDERAŢIEI INTERNAŢIONALE IMOBILIARE:
“Criza Coronavirus va orienta cererea din imobiliare către casele accesibile ca preţ”

Piaţa noastră imobiliară este una dintre cele mai atractive şi cu potenţial, oameni de afaceri de calibru internaţional fiind interesaţi să investească în ea, ne-a spus, într-un interviu, Walid Moussa, Preşedintele Mondial al Federaţiei Internaţionale Imobiliare (FIABCI).

În opinia sa, criza prin care trecem pune acelaşi tip de probleme tuturor pieţelor imobiliare de la nivel global, chiar dacă, de obicei, acestea au puncte comune, dar şi problematici care le diferenţiază una de alta.

Unul dintre efectele pandemiei de Covid 19 în sectorul de real estate, pe plan mondial, va fi cererea crescută în segmentul locuinţelor accesibile ca preţ, este de părere Walid Moussa – om de afaceri de prestigiu internaţional, care activează în domeniul imobiliar din întreaga lume.

Preşedinte al Sindicatului Imobiliar din Liban (REAL) şi preşedintele fondator al FIABCI – Liga Ţărilor Arabe, Moussa are rolul de Ambasador Economic al Confederaţiei de Afaceri din Andorra (CEA), reprezen­tându-i interesele în Orientul Mijlociu.

Fondată în 1951, FIABCI este o organizaţie multidisciplinară, care include 40 de profesii din sfera imobiliară, fiind prezentă în peste 49 de ţări, de pe toate continentele.

Reporter: Cum a afectat noul Coronavirus sectorul imobiliar din întreaga lume?

Walid Moussa: Coronavirusul are efecte similare peste tot în lume, pe pieţele imobiliare.

Cu siguranţă, deocamdată este vorba că nu se realizează tranzacţii, cu unele excepţii pentru cazurile urgent, iar acest lucru pentru că oamenii sunt acum preocupaţi de aspectele legate de sănătate şi nu să cumpere imobiliare.

Deocamdată nici mişcări de preţuri nu se observă până la acest moment, însă considerăm că întreaga economie va fi afectată, implicit cererea pentru sectoarele imobiliare, în special în ceea ce priveşte segmentul spaţiilor comerciale.

Din cauza puterii reduse de cumpărare, care va rezulta în urma crizei, turismul, retailul şi sectorul comercial sunt principalele domenii care vor fi afectate.

Ne aşteptăm, totuşi, ca sectorul imobiliar să se dovedească unul relativ rezilient, comparativ cu alte sectoare, cum ar fi, de exemplu, piaţa de capital, unde vedem prăbuşiri de 30-35% şi nimeni nu ştie până unde se vor duce acestea.

Centrele de birouri vor fi afectate parţial, din cauza faptului că societăţile comerciale se vor obişnui cu lucrul de acasă şi o parte din angajaţi vor lucra de acasă.

Toate companiile vor fi nevoite să taie din bugete, iar acest lucru va însemna o cerere mai redusă pentru spaţiile de birouri.

De asemenea, tot ceea ce este legat de casele de bătrâni va fi foarte afectat. Acestea va trebui să se adapteze în ceea ce priveşte locuirea în comun, să schimbe modul în care funcţionează, prin crearea de spaţii individuale pentru clienţii lor, iar statul într-o zonă comună va fi doar opţional.

Şi căminele studenţeşti vor fi afectate, pentru că nu ştim cum ne vom trimite copiii să împartă o cameră cu alţi trei străini.

Reporter: Cum vor evolua preţurile, pe piaţa imobiliară?

Walid Moussa: Cu iguranţă că preţurile vor scădea, dar sectorul imobiliar va fi mult mai rezilient şi vom dovedi din nou că acesta reprezintă un domeniu cu investiţii sigure pentru oamenii de afaceri.

Încă este o necunoscută cât de jos vor ajunge preţurile în acest sector.

Trebuie să vedem cât timp va trebui să stăm acasă şi cât de mare va fi criza economică. Odată ce vom şti cât durează această criză, vom putea face predicţii şi despre cum vor evolua preţurile.

Citeste mai mult…