Diabetul provoacă 70% din amputaţiile membrelor inferioare

by

 

Asociaţia de Podiatrie atrage atenţia că 70% din amputaţiile membrelor inferioare sunt cauzate de diabet, în România având loc, în fiecare lună, peste 5.000 de astfel de proceduri chirurgicale, iar la nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, un picior este tăiat din acest motiv.

 Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, 60-70% din persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetică sau pierdere a sensibilităţii la piciorul diabetic, amputația la persoanele cu diabet zaharat fiind de 10 până la 20 de ori mai frecventă decât amputaţia la persoanele fără diabet.

În România, 56% din persoanele cu diabet zaharat de tip 1 şi tip 2 suferă de această neuropatie diabetică.

„Având în vedere atât implicaţiile profunde asupra persoanei care primeşte indicaţia de amputaţie la nivelul membrelor inferioare, cât şi implicaţiile financiare susţinute de către sistemul de sănătate în această problematică, Asociația de Podiatrie militează ca România să adopte urgent modelele internaţionale de îngrijire a diverselor afecţiuni ale piciorului, modele cu efecte sociale şi economice vizibile. Ne dorim ca împreună cu toţi reprezentanţii medicali implicaţi în această problematică să continuăm educarea la nivel naţional a pacienţilor în vederea prevenţiei şi informarea în problematica complicaţiilor piciorului diabetic ce pot conduce la amputaţie“, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.

În urma unui studiu realizat pe 17.530 de pacienţi români cu diabet, s-a arătat că, aşteptând mai mult de o lună de la debutul simptomelor până la prezentarea la medic, creşte semnificativ riscul complicaţiilor piciorului diabetic.

Rezultatele au arătat necesitatea programelor de informare şi de educare pe tema diabetului şi a complicaţiilor pe care le implică.

 

Sursa: Cotidianul

Leave a Comment