Elefanților le este frică de… albine

by

Elefanților le este frică de… albine

Cercetătorii au descoperit recent că, deși sunt cele mai mari animale care trăiesc pe uscat, acestea se tem de micuțele albine. Uriașele animale fug imediat când aud zgomotul făcut de un roi de albine. Cu toate acestea, se pare că zicala „tot răul spre bine” se aplică foarte bine și în această situație, deoarece frica lor poate fi folosită pentru a proteja elefanții.

Deseori elefanții ajung să fie uciși de către fermieri, pentru a nu le distruge culturile, aflate în apropierea zonei lor de habitat, împiedicând astfel producerea pagubelor.

Cercetătorii consideră că, stupii plasați în mod strategic, ar putea servi drept descurajanți pentru elefanți și ar reduce conflictele dintre om și animal.

Oamenii de știință au suspectat, anterior, că elefanții preferau să se debaraseze de albine. De exemplu, în Kenya, au observat că elefanții au deteriorat copacii de salcâm cu stupi, semnificativ mai puțin decât copacii fără stupi. În Zimbabwe, cercetătorii au văzut elefanții făcând noi trasee, pentru a evita stupii.

Pentru a-și susține teoriile, o echipă de cercetători a înregistrat, zgomotul făcut de albinele dintr-un stup sălbatic, pe care l-au găsit într-un trunchi de copac aflat pe malul râului Ewaso Ng’iro din Samburu, Africa.

Dar nici aceștia nu au scăpat de „nemiloasele” insecte. “Înregistrarea sunetelor a fost dificilă, pentru că am vrut să deranjez stupul pentru a înregistra adevăratul sunet agresiv, pe care l-ar putea întâlni elefanții, dacă ar fi să deranjeze un stup în sălbăticie” relata zoologul Lucy King de la Universitatea din Oxford.

Au încercat mai întâi să țină un microfon în fața stupului și să arunce o piatră în interiorul trunchiului de copac. A fost totuși o încercare eșuata, pentru că albinele agresive i-au pus pe fugă mult prea repede și nu au reușit să înregistreze suficient material. În cele din urmă au instalat o platformă în fața stupului, de care au legat microfonul, au aruncat o piatră în stup și au fugit cât au putut de repede la adăpost.

Cercetătorii au ascuns niște difuzoare în interiorul unor copaci de plastic și cu ajutorul lor, au emis sunetele înregistrate, deranjând astfel niște familii de elefanți care se odihneau sub copaci în Kenya, în timpul căldurii de la amiază. Șaisprezece dintre cele 17 familii de elefanți testate au fugit în 80 de secunde de auzul sunetului de albine, iar jumătate au răspuns în doar 10 secunde. Singura familie care nu a răspuns la bâzâit, a fost tânără și probabil nu a mai experimentat atacuri de albine înainte.

Pielea unui elefant nu poate să fie străpunsă de acul micuțelor albine, în schimb, dacă acestea lovesc în zonele sensibile din jurul ochilor, în spatele urechilor și chiar până la trompă, durerea provocată este greu de îndurat.

Sursa: www.livescience.com

 

Leave a Comment