Meteoritul care redefinește începutul sistemului solar – NWA 11119

by

NWA 11119 a fost cumpărat, ca mulți alții, din Mauritania, în 2017 și se presupune că a căzut pe Pământ, undeva în Sahara, în decembrie 2016 (de unde și numele său, NWA – North West Africa). Cântărește doar 453 de grame, dar este un meteorit cu totul deosebit, pentru că prin existența sa contestă câteva din teoriile cu privire la începuturile sistemului nostru solar.

Meteoriții se grupează în clase, după structura lor. Cei care au particularități și care nu pot fi încadrați într-o clasă anterioară, au o clasă a lor și se numesc acondrite(asta pentru că cei mai mulți meteoriți sunt condrite). Dar chiar și așa, printre meteoriții acondritici, sunt câțiva cu detalii comune. Spre exemplu, meteoriții marțieni sau selenari sunt tot din clasa acondritelor, dar structura și compoziția lor este respectiv asemănătoare, pentru că au origine comună. NWA 11119 este însă ca nici un alt meteorit găsit până în prezent.

Asta pentru că structura sa este similară cu andezitul pe care îl găsim pe Pământ. Or acest lucru este contrar teoriilor pe care le aveam până în prezent privind mecanismele de formare ale diverselor minerale din sistemul solar. Pentru că andezitul s-a format pe Pământ după îndelungi procese vulcanice, care necesită magmă și prezența apei, în timp ce NWA 11119 s-a format în primele 2.5-3.5 milioane de ani după formarea sistemului solar, înainte de existența planetelor așa cum le cunoaștem astăzi. Cu alte cuvinte, NWA 11119 arată mult mai tânăr decât ar sugera vârsta sa de 4.565 miliarde de ani.

Acest lucru redefinește modul în care privim exoplanetele: până acum se credea că rocile bogate în silicați au nevoie de apă pentru a se forma, așa că acestea erau ținte pentru cei care căutau zone cu potențial de a găzdui forme de viață. Se pare însă că există mecanisme (încă necunoscute) de formare a rocilor bogate în silicați care nu necesită prezența apei, deci prezența acestor roci nu mai sunt neapărat un marker al posibilității prezenței vieții.

Articolul științific original, cu titlul Silica-rich volcanism in the early solar system  dated at 4.565 Ga a fost publicat în data de 2 august 2018, în Nature Communications.

Sursa: Parsec.ro