Pericol pentru Sănătate! Particule din plastic găsite în apa îmbuteliată!

by

 

Au fost făcute teste pe brandurile majore de apă îmbuteliată și s-a constatat că aproape toate acestea conțineau mici particule de plastic.

În cea mai mare investigație de acest fel, au fost examinate 250 de sticle cumpărate din nouă țări diferite.

Cercetarea, condusă de organizația de jurnalism Orb Media a descoperit o medie de 10 particule din plastic per litru, fiecare fiind mai mare decât lățimea părului uman!

Testele au fost efectuate la Universitatea de Stat din New York, Fredonia.

Sherri Mason, profesor de chimie la universitate, a efectuat analiza și a declarat: ” Am găsit plastic în sticlă după sticlă și marcă după marcă.

” Nu este vorba de a arăta cu degetul anumite mărci, ci de a arăta că acest fapt este cu adevărat valabil pretutindeni, că plasticul a devenit un material atât de răspândit în societatea noastră și în toate aceste produse pe care le consumăm la un nivel fundamental “.

Profesorul Mason a descoperit, în 2017, particule mici din plastic în eşantioane de apă de la robinet. Alţi cercetători le-au observat în produse alimentare precum fructe de mare, bere şi sare de mare, ba chiar şi în aer. Deocamdată, nu există suficiente dovezi privind impactul pe care îl au aceste particule de plastic asupra sănătății. Scopul cercetătorilor este să înţeleagă potenţialele implicaţii pe termen lung.

O surpriză pentru cercetători a fost că doar 17 din cele 259 de sticle testate nu conțineau particule de plastic.

Unul dintre cercetători susținea că: „Unele dintre sticlele pe care le-am testat au conținut atât de multe particule încât am cerut unui fost astrofizician să-și folosească experiența în numărarea stelelor de pe cer, pentru a ne ajuta să contorizăm aceste constelații.”

Dimensiunile variază de la lățimea părului uman, până la dimensiunea unei celule roșii din sânge. Unele sticle aveau mii. O sticlă a avut o concentrație de peste 10.000 de microparticule per litru.

Cercetarea în domeniul apei îmbuteliate a implicat cumpărarea de produse de la 11 branduri naționale și internaționale, din diferite țări, alese pentru populația lor mare sau consumul lor relativ ridicat de apă îmbuteliată. Acestea sunt următoarele:

–  La nivel internațional, cele mai populare branduri sunt: Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life și San Pellegrino.

–  La nivel național, cele mai puternice branduri sunt: Aqua (Indonezia), Bisleri (India), Epura (Mexic), Gerolsteiner (Germania), Minalba (Brazilia) si Wahaha (China).

Contactați pentru a comenta concluziile, companiile din spatele brandurilor au insistat că produsele lor îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță și calitate.

De asemenea, ele indică absența oricărei reglementări privind particulele de plastic și a lipsei de metode standardizate de testare a acestora.

Nestle a declarat că propria testare internă, în legătură cu prezența particulelor din plastic, a început în urmă cu mai bine de doi ani și nu au detectat nici o valoare “deasupra nivelului”. Un purtător de cuvânt a adăugat că studiul profesorului Mason a ratat pași cheie pentru a evita erorile, dar a invitat-o pe Orb Media să compare metodele.

Gerolsteiner a declarat că testează apa, pentru a verifica nivelul de particule din plastic, de mai mulți ani și că rezultatele au arătat niveluri “cu mult sub limitele particulelor stabilite pentru companiile farmaceutice”. Reprezentanții companiei susțin că nu pot înțelege modul în care studiul profesorului Mason a dus la concluziile sale.

De asemenea, au adăugat că “microparticulele sunt peste tot, astfel încât, posibilitatea de a le introduce în produs din aerul ambiant sau din materialele de ambalare, în timpul procesului de îmbuteliere, nu poate fi exclusă complet”.

Coca-Cola a declarat că a avut unele dintre cele mai stricte standarde de calitate din industrie și a utilizat un “proces de filtrare în mai multe etape”. Dar, de asemenea, a recunoscut că microparticule din plastic “par să fie omniprezente și, prin urmare, pot fi găsite la niveluri minime, chiar și în cazul produselor tratate foarte intens”.

Danone a declarat că nu poate comenta studiul deoarece “metodologia utilizată este neclară”, dar a adăugat că sticlele sale au avut “ambalaj de calitate alimentară”.

Compania a subliniat că nu există nicio reglementare privind microparticulele din plastic sau un consens științific cu privire la modul de testare a acestora, și a dat ca exemplu, de asemenea, un studiu german mult mai mic, care a găsit particule de plastic în sticle de unică folosință, dar nu depășea o sumă semnificativă din punct de vedere statistic.

PepsiCo a declarat că Aquafina a avut “măsuri riguroase de control al calității, practici sanitare de fabricare, filtrare și alte mecanisme de siguranță alimentară, care duc la un produs sigur”.

Apa îmbuteliată evocă siguranța și confortul, într-o lume plină de amenințări reale pentru sănătatea personală și publică.

Apa potabilă îmbuteliată este o linie de salvare pentru mulți dintre cei 2,1 miliarde de oameni din întreaga lume care nu dispun de acces la apă de la robinet. Oamenii au nevoie de aproximativ doi litri de fluide pe zi pentru a rămâne hidratați și sănătoși – chiar mai mult în regiunile fierbinți și aride.

Constatările oamenilor de stiință sugerează că o persoană care bea un litru de apă îmbuteliată pe zi ar putea consuma zeci de mii de microparticule de plastic în fiecare an.

Cum, acest lucru, ar putea afecta sănătatea dumneavoastră, și a familiei dumneavoastră, este încă un mister.

În prezent, nu există dovezi că ingerarea unor bucăți foarte mici din plastic (microparticule) poate provoca daune, dar înțelegerea potențialelor implicații este o zonă de interes pentru știință.

Experții spun totuși că oamenii din țările în curs de dezvoltare, unde apa de la robinet poate fi poluată sau este chiar inexistentă, ar trebui să continue să bea apă din sticle de plastic.

Unii cercetători susțin faptul că, dacă oamenii consuma particulele din plastic din alimente și apă, ar putea să nu fie o problemă serioasă.

“Pe baza a ceea ce știm până acum despre toxicitatea particulelor din plastic – iar cunoștințele noastre sunt foarte limitate în acest sens – aș spune că există o îngrijorare destul de mică în legătură cu sănătatea”, spune Martin Wagner, toxicolog la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie. “Adică, este destul de logic, pentru că eu cred că corpul nostru este foarte bine adaptat în tratarea acelor particule nedigestibile”, mai adaugă acesta.

Dar, potrivit Jane Muncke, director general și om de știință, șef al Forumului Pentru Ambalarea Produselor Alimentare, o organizație de cercetare din Zurich, aceste estimări nu se bazează  pe studii de laborator.

“Ce înseamnă dacă avem această cantitate mare de microparticule din plastic în mâncare? Există un fel de interacțiune în tractul gastrointestinal cu aceste microparticule … care ar putea duce apoi la obținerea de substanțe chimice care să intre în corpul uman? Nu avem date experimentale reale pentru a confirma această ipoteză”, spune Muncke. “Nu cunoaștem chiar toate substanțele chimice din plastic … Sunt atât de multe necunoscute aici. Cred că este ceva de care trebuie să fim preocupați.”

Niciuna dintre celelalte companii de îmbuteliere nu a fost de acord să facă publice rezultatele testelor lor de contaminare cu materiale plastice.

Un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană, a declarat că, legislația privind siguranța alimentelor, nu conține prevederi legate de particulele din plastic din apă, dar “legislația arată că nu trebuie să existe contaminanți”. În S.U.A. nu există reguli specifice pentru particulele din plastic din alimente și băuturi.

 

Leave a Comment