Rețetă: Gulaș de vită

by

În week-end am fost cu prietenii noștri la pădure, adică am urcat pe dealuri cu Suv-ul lor, cu copiii, cu ceaunul și cu multe cutii cu mâncare, prăjituri și băuturi.

Am urcat cu mașina pe niște drumuri pe care nu credeam că e posibil, drept în sus la niște unghiuri de aproape 90 de grade.

Cred că am prins gustul de off road acum și chiar îmi place!

Au ei un loc splendid, la soare, sub un copac, în vârful unui deal, unde cineva, nu se știe cine, a făcut o masă mare și două băncuțe.

Nu vă pot spune mai multe deoarece e un loc secret.

Dar fiecare dintre noi are locul lui/ei secret în pădure, așa că este de înțeles.

Am început de dimineața bună, cu ceapă verde și slănină rece, apoi am continuat cu brânza de burduf de la țarani, pișcăcioasă și cu salata de roșii și ardei, iar după ce ne-am săturat bine a început distracția cu ceaunul.

Băieții au montat ceaunul, apoi au plecat cu masina să ia lemne, au tras lemnele cu o coardă până lângă foc și s-au apucat de treabă: au tăiat ardeii, ceapa și carnea de vită.

Fiecare persoana are o rețetă puțin diferită când vine vorba de gulaș.

Vă pot spune ce am văzut ca s-a pus în ceaun, dar nu vă pot da cantități exacte, deoarece acestea diferă în funcție de numărul de persoane și de bucătarul care îl prepară.

Pentru un gulaș de vită avem nevoie de următoarele ingrediente:

-carne de vită, cât mai multă și mai bună

-câte 2 cartofi pentru fiecare persoană (noi am fost 6, deci 12 cartofi curățați de coajă si tăiați în cubulețe)

-câte o ceapă pentru fiecare persoană, tăiată fin

-câte un ardei de persoană

-1 morcov tăiat mărunt de persoană

-pastă de gulaș (vine la tub la supermarket)

-boia dulce (cate o lingură de persoană)

-boia iute (opțional)

-sare și piper după gust

-apă

-ulei

-chimion pentru un gust special

-pătrunjel verde tăiat fin care se adaugă la sfârșit

  1. Se face focul și se crează jar. Focul nu trebuie să fie foarte tare sub ceaun, ci un foc mediu, cât mai constant, care să nu fiarbă foarte repede gulașul. De obicei, acest fel de mâncare se fierbe ore în șir (cel puțin 3) deci este nevoie de răbdare și perseverență.
  2. După ce jarul e potrivit se așează ceaunul pe suportul din 3 picioare. Se adaugă ulei și se călește ceapa bine, fără a o arde.
  3. Apoi se adaugă carnea și se prăjește bine împreună cu uleiul și ceapa.
  4. Se adaugă și legumele tăiate cât mai mărunt. Se călesc.
  5. Se adaugă apa cât să acopere ingredientele și se începe fierberea. Se adaugă și sare.
  6. Se fierbe cel puțin 3 ore, amestecând din când în când și ținând focul constant.
  7. După 3 ore se adăuga și cartofii tăiați cuburi. Se mai fierbe până când cartofii sunt făcuți fără a se sfărâma.

Folosiți cartofi roșii care se sfărâmă mai greu. Cei albi sunt pentru piure.

  1. Mai adăugați condimente dacă e necesar, dați un ultim clocot și luați de pe foc.

Serviți cu pâine praospătă sau cu mămăliguță.

Vă doresc poftă bună!

Rețetă trimisă de Mihaela Anton

3 thoughts on “Rețetă: Gulaș de vită”

Comments are closed.