Românul care a atras atenţia serviciilor secrete engleze după ce a construit o dronă specială

by

Alexandru Budin este un tânăr informatician care a reuşit să construiască roboţi despre care s-a vorbit în toată lumea. Cel mai mare proiect la care a participat a fost la Samsung, iar robotul pe care l-a construit a costat 1,5 milioane de lire sterline. Însă proiectul care a atras atenţia serviciilor secrete engleze a fost o dronă la care era ataşat un pistol airsoft.

A terminat Colegiul Naţional „Spiru Haret“, din Târgu Jiu, la secţia matematică-informatică intensiv. A urmat cursurile Facultăţii de Automatică din Craiova.

S-a angajat in Marea Britanie.

Am lucrat cu firma “Robo Challenge”, una dintre cele mai cunoscute companii de roboţi. M-am ocupat de partea de inginerie şi de soft în acest proiect“. Robotul la care Alex a lucrat a avut costuri enorme, și a ajuns să fie premiat la festivalul de la Cannes. „Proiectul a costat 1,5 milioane de lire. Am mers cu robotul în Islanda, Germania, Italia, Spania, iar oricine putea să intre pe un site şi să-l controleze, în afară de deplasarea lui. Utilizatorii puteau să controleze braţul la care era ataşată camera foto, să facă fotografii, pe care puteau să le primească, ulterior. Am fost în mai multe zone din lume. Am fost si la Festivalul Cannes și am câştigat un «Lion» pentru «The best innovation», la secţiunea advertising-ului din cadrul Festivalului. Am fost chemaţi la multe show-uri TV“.

A inceput să colaboreze cu «Gadget Show», o emisiune BBC care prezintă noutăţi tehnologice. A conceput pentru un episod o dronă specială, care a ajuns în atenţia serviciilor secrete engleze. Episodul nu a mai fost difuzat. „Am acceptat să lucrez în paralel la diferite, proiecte pentru «Gadget Show» în care realizam diferiţi roboţi şi gadget-uri «crazy» pentru acest show TV şi BBC. Am realizat o dronă pe care se afla un pistol airsoft. Realizatorul show-ului este o persoană care doreşte să fie mereu în formă şi ne-a cerut să-i construim ceva care să-l determine să alerge atunci când face «jogging». Am drona care putea emite diferite sunete şi expresii de încurajare şi am ataşat un pistol airsoft, iar când detecta că rămâne în urmă şi slăbeşte ritmul putea să tragă. Drona era autonomă și comunica printr-un telefon mobil care se afla la cel care alerga. Trei oameni au lucrat la această dronă. Eu am realizat partea de software şi cea autonomă. Am fost contactaţi multe agenţii din Anglia, după care casa de avocatură cu care colaborează emisiunea a cerut părerea lor, şi dacă au dreptul de a difuza aşa ceva, iar episodul cu această dronă nu s-a mai difuzat”.

Vrea să deschidă un centru în Târgu Jiu, unde elevii pot învăţa diferite limbaje de programare: „Se predau în şcoli tehnici de programare şi limbaje care nu se mai folosesc de mult. Majoritatea copiilor nu au access la tehnologii. E nevoie de schimbare majoră. Să sperăm că acest lucru se va schimba. Până atunci, voi ajuta cât se poate de mult copiii şi elevii cu tot ce pot”.

Sursa: http://adevarul.ro

Leave a Comment