Notarii din România practică printre cele mai mari tarife din Europa! Proiect de lege

by

 

Notarii din România practică printre cele mai mari tarife din Europa.  Mai mulţi parlamentari au propus un proiect de lege care prevede înfiinţarea de birouri notariale publice (de stat).

Plătim de 14 ori mai mult decât nemţii pentru aceleaşi servicii notariale, de cinci ori mai mult decât francezii și de şase ori mai mult ca în Austria şi Spania. Un proiect de lege depus recent la Senat prevede înfiinţarea de birouri notariale publice (de stat). Noua lege vrea să stimuleze concurenţa, astfel încât onorariile notarilor să devină decente.

Astfel, pe lângă cele două forme de exercitare a profesiei de notar – biroul individual şi societatea profesională, ar putea apărea şi biroul public. Urmează ca propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995 să fie dezbătută în cele două camere.

Conform iniţiatorilor (PSD şi ALDE) în birourile notariale publice va lucra personal specializat şi personal auxiliar, la fel ca în cazul birourilor particulare, însă tarifele percepute aici vor fi mult mai mici. „Prin actul normativ iniţiat propunem deschiderea pieţei notarilor ca alternativă la intensificarea competiţiei şi eliminarea eventualelor înţelegeri în stabilirea onorariilor. În acest moment notarii nu îşi fac concurenţă unii altora, aşa că la orice cabinet am merge, acelaşi onorariu ni se cere pentru acelaşi serviciu“, se arată în expunerea proiectului.

Iniţiatorii proiectului de lege mai arată că situaţia pieţei notarilor în România este mult mai gravă decât în alte ţări din Uniunea Europeană, iar lipsa concurenţei pe această piaţă se traduce în preţuri mari. Ei prezintă date care relevă că România are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale din 21 de state membre UE analizate.

UNNPR susţine că propunerea înfiinţării birourilor notariale de stat ar fi unică în Europa democratică, iar din punct de vedere naţional ar constitui un regres în raport cu reforma profesiei notariale. Ba mai mult, reprezentaţii Uniunii susţin că, în general, notarii percep tarifele minime prevăzute de lege. „În conformitate cu Potrivit legii, notarii publici au dreptul la onorarii pentru fiecare serviciu prestat, onorarii aprobate prin Ordin al ministrului Justiţiei. Ca regulă, onorariile stabilite pentru serviciile prestate de notari sunt onorarii minimale. În condiţiile economice din România este firesc ca onorariile practicate de notarii publici să fie similare şi orientate către minimul prevăzut de lege. (…) Onorariile sunt calculate în aşa fel încât oricine să poată avea, din punct de vedere financiar, acces la serviciul notarial, afirmaţie demonstrată şi prin stagnarea din ultimii ani a nivelului onorariilor“, arată UNPR.

Afirmaţiile sunt însă contrazise de iniţiatorii proiectului de lege, care susţin că „începând cu 2018, în România grila notarilor a crescut cu 2,5%, determinând creşterea costului serviciilor notariale de care trebuie să beneficieze cetăţenii“.

Despre înţelegerile de cartel dintre notariate, tocmai pentru a menţine preţurile ridicate, UNNPR nu suflă însă nicio vorbă. În ianuarie 2018, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.810.243 lei (aproximativ 600.000 euro) Camera Notarilor Publici Suceava şi 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii.

 

Sursa: Adevarul

Leave a Comment