Telefonul mobil are de 18 ori mai mulţi microbi decât capacul de la WC

by

 

Telefonul mobil are de 18 ori mai mulţi microbi decât capacul de la WC

Un grup de cercetători din Marea Britanie au ajuns la concluzia că telefonul mobil dezvoltă pe suprafaţa sa de 18 ori mai mulţi microbi şi germeni decât capacul de la WC, relatează “Daily Mail”. Potrivit experţilor, acesta este un real focar de infecţii, deoarece pe suprafaţa gadgetului s-au descoperit culturi de salmonella, e.coli sau stafilococ auriu.

Ceri Stanaway, coordonatorul cercetării, recomandă ca, după folosirea telefonului mobil, să ne spălăm pe mâini, deoarece microbii rămaşi pot infecta alimentele pe care vrem să le mâncăm, iar riscul de a suferi de afecţiuni digestive este destul de ridicat. “De exemplu, salmonella este printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, care contaminează omul prin ingestia de mâncare infectată, mai ales dacă lăsăm telefonul la îndemâna animalului de companie, care este purtător al acestui virus”, spune Stanaway. Simptomele cele mai frecvente ale acestei boli sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi stările de vomă. Acestea încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat 30 de telefoane mobile. Rezultatele de laborator au arătat că mai toate aparatele au depăşit nivelul considerat sigur de bacterii.

Studiile anterioare au arătat că multe alte obiecte pot fi mai infestate decât toaleta, printre acestea aflându-se tastatura, chiuveta din bucătărie şi chiar bordul maşinii.

Chiuvetele au peste 500.000 de bacterii pe 2 cmp

Astfel, chiuveta de la bucătărie şi robinetele sunt focare de microbi chiar dacă sunt spălate zilnic cu apă. Specialiştii recomandă folosirea produselor de dezinfectat înainte de a folosi chiuveta, deoarece riscăm să infectăm şi alimentele pe care le spălăm sau le tăiem acolo. Oamenii de ştiinţă au constatat că o chiuvetă are peste 500.000 de bacterii pe 2 centimetri pătraţi. Robinetele au şi ele nevoie de igienizări periodice, astfel, cele de la bucătărie au peste 13.000 de bacterii pe 2 centimetri pătraţi, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeaşi suprafaţă.

Alte surse de bacterii sunt tastatura şi mouse-ul. Potrivit experţilor, acestea adună chiar mai multe bacterii decât o toaletă publică: în timp ce vasul de la wc conţine 41 de microbi pe 2 centimetri pătraţi, în tastatură se găsesc peste 21.000 de bacterii, tot pe 2 centimetri pătraţi. Astfel, se recomandă curăţarea tastaturii şi ştergerea mouse-ului în fiecare zi.

Sursa: Gandul

Leave a Comment