Tranzacțiile peste 1000 € vă pot da pe mâna SRI

by

Românii care trimit sume mai mari de 1000 de euro prin intermediul unui serviciu bancar sau orice altă instituție de acest gen ar putea fi cercetați.

Este una dintre prevederile unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Documentul prevede că orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligaţia să transmită, în cel mult trei zile, raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro.  Dacă se constată existența unor operațiuni suspecte de finanțare a unor acte de terrorism, Oficiul sesizează de îndată și Serviciul Român de Informații.  În proiectul de lege se mai arată că:

-1. Entităţile raportoare au obligaţia de a raporta către Oficiu tranzacţiile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minima reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro.

-2. În situaţia în care tranzacţiile menţionate la alin. (1) sunt derulate prin intermediul unei instituţii de credit sau financiare, obligaţia de raportare revine acesteia, cu excepția operațiunilor din activitatea de remitere de bani care vor fi raportate conform alin. (5).

-3. Instituţiile de credit şi instituţiile financiare (…) vor transmite rapoarte on-line privind transferurile externe în şi din conturi, în lei sau în valută, a caror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro.

-4. (…) termenul de tranzacţie include şi operaţiunile a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici decât echivalentul în lei a 10.000 euro, care decurg din aceeaşi înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi şi care se derulează într-un interval de maxim 30 zile.

Proiectul de lege promovat de Oficiu pe 31 ianuarie este în dezbatere între instituţiile statului pentru a fi asumat şi trimis în Parlament spre dezbatere şi adoptare. Oficiul susţine că iniţiativa legislativă transpune noua legislaţie europeană în domeniul combaterii fenomenului de spălare a banilor, Directiva 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului UE.

 

Sursa: Cotidianul

Leave a Comment