Veste bună! RCA nu se scumpește până la vară

by

 

Anul 2017 a fost primul din istoria recentă a pieţei asigurărilor în care firmele de profil au reuşit să obţină venituri mai mari decât daunele şi cheltuielile din vânzarea RCA. Este o veste bună, în condiţiile în care o eventuală majorare a tarifelor nu ar fi justificată de rezultatele obţinute în 2017.

Rata combinată a daunei pe clasa de asigurări RCA a fost, în 2017, sub nivelul de 100%, per ansamblul pieţei de asigurări, conform datelor preliminare, au  arătat, pentru Capital, surse autorizate.  Rata combinată a daunei este un indicator specific care este calculat ca raport între daunele plătite şi  cheltuielile administrative pe de o parte şi primele brute subscrise pe partea cealaltă.

Practic, la fiecare 100 de lei încasaţi din RCA, firmele au rămas, pe medie, cu un profit de 1 leu, la o rată combinată de 99%. Prin comparaţie, în 2015, când rata combinată a fost de 122%, ele pierdeau 22 de lei, iar în 2011 pierdeau 45 de lei la o rată de 145%.

Din perspectiva şoferilor care sunt obligaţi să încheie asigurări RCA, rezultatele obţinute de firmele de asigurare ar trebui să fie o veste bună, în condiţiile  în care o scădere a ratei combinate  a daunei sub nivelul de 100% nu poate justifica majorarea tarifelor. Conform noilor norme în vigoare, firmele de  asigurare trebuie să îşi explice sistemul de tarifare în faţa specialiştilor ASF.

Unul dintre elementele care sunt luate în calcul în analiza ASF îl constituie tocmai evoluţia daunalităţii.

„Campionii RCA“  au făcut profituri istorice

Allianz Ţiriac a obţinut anul trecut câştiguri de aproape 30 de milioane de euro, nivel care o va plasa, probabil, încă o dată pe  primul loc.

În mod tradiţional, Allianz Ţiriac are un portofoliu echilibrat în care ponderea RCA este relativ scăzută. După primele 9 luni din 2017, firma germană  ocupa doar locul al patrulea pe acest segment, cu o cotă de piaţă de 7,73% din primele brute subscrise şi după o scădere de peste un punct procentual faţă de  perioada similară din 2016.

 

Și Omniasig, companie care ocupă locul al cincilea în topul RCA şi care se axează cu precădere pe companii, a avut o rată combinată de peste 100%, după cum au declarat reprezentanţii firmei, pentru Capital. Portofoliul Omniasig este, de asemenea unul echilibrat, format din auto (RCA şi CASCO), property, răspunderi şi asigurări de sănătate.

Cei mai activi jucători pe piaţă au anunţat sau urmează să anunţe şi ei profituri semnificative. Euroins, de exemplu, care după primele  nouă luni din 2017 avea aproape 28% din piaţa RCA a anunţat un profit brut de circa 20 de milioane de euro.

Având în vedere structura portofoliului Euroins, format în proporţie de peste 97% din RCA, este evident că întregul profit a venit din această linie de  asigurare. Surse din piaţă au arătat pentru Capital că şi City Insurance, cel mai mare jucător din domeniu cu o cotă de peste 30%(mai mult decât dublu faţă  de 2016) se pregăteşte să raporteze un profit semnificativ.

Sursa: Capital

Leave a Comment